A rose gold kiegészítők eredete

A vidám ragyogás és nőies báj egyesül a rose gold ékszerekben. Általában azok választják ezt az alapanyagot, akik a sárga aranynál különlegesebb hatásra, de a fehér aranynál melegebb színekre vágynak. Meglepő, de az aranynak ezt a vöröses-rózsaszínes változatát csupán a 19. század óta használják az ékszerkészítésben. Ha szeretnél többet tudni az ilyen kiegészítők eredetéről, ez az írás Neked szól!
A rose gold kiegészítők eredete

A rose gold színének eredete

Fontos tudni, hogy az ékszerkészítés során az aranyat mindig más fémekkel szükséges ötvözni. Így keményebb, jól megmunkálható és ékszerként viselhető fémet kapunk. A tiszta arany ugyanis túlságosan puha. Az ötvözőfémektől függően a következő eredményt kapjuk:

ü rézzel és ezüsttel ötvözve sárga aranyat

ü nikkellel vagy palládiummal fehér aranyat

ü ezüsttel, rézzel és cinkkel zöld aranyat

ü csak rézzel ötvözve rozé aranyat, ez a rose gold

A rose gold tehát a réztől kapja vöröses vagy lágy rózsaszínes árnyalatát. Minél több réz kerül bele, annál inkább közelít a vöröshöz. A valódi rose gold jellemzően 75% színarany, 22,5% réz és egy kis ezüst ötvözete.

Rose gold kiegészítők a történelemben

Az arany e különleges árnyalatát nem túl régóta használják ékszerkészítésre. Lássuk, hol bukkant fel először, s hogyan lett népszerű!

Az „orosz arany”

Először a 19. században alkalmazták a rozé aranyat, az Orosz Birodalomban. Carl Fabergé, egy híres cári ékszerész nevéhez fűződik a használata. Többet között a Febergé tojásokon is feltűnt a rose gold. Bár hamar elterjedt a világban, eredete miatt sokan „orosz arany” néven emlegetik az anyagot.

Rozé arany a 20. században

Valódi népszerűségre tett szert ez az ötvözet az 1920-as években. A fényűző életstílus mellett jellemző volt a normák elhagyásának, a tömegből kitűnésnek vágya. Az élénken ragyogó stílushoz pompásan illett minden rose gold kiegészítő.

A gazdasági világválság idején háttérbe szorultak a drágább anyagok, így a rose gold is, s helyét átvette a platina. A második világháború után viszont megint divatba jött, s ma is közkedvelt alapanyag kiegészítőkhöz.

Rose gold ékszerek vásárlása

Hazánkban is egyre népszerűbb a rozé arany árnyalat. Gyönyörűen mutat fehér vagy színes drágakővel, így exkluzív ajándék vagy eljegyzési gyűrű gyanánt is tökéletes. Bár az ékszerboltok is egyre felkészültebbek, a legtöbb különleges rose gold eljegyzési gyűrű webshop útján rendelhető egyszerűen és gyorsan.

Összegezve: A rose gold az arany egyik ötvözete, mely ugyanolyan értékes, mint a sárga és a fehér arany. A rose gold kiegészítők eredete a 19. századi Oroszországra nyúlik vissza. Manapság meglehetősen keresettek az ilyen árnyalatú ékszerek.

Kapcsolódó cikkek

Leghíresebb ékszer márkák

Leghíresebb ékszer márkák

A Cartier a világ egyik legikonikusabb ékszermárkája.

A rose gold kiegészítők eredete

A rose gold kiegészítők eredete

A vidám ragyogás és nőies báj egyesül a rose gold ékszerekben.

Milyen kiegészítőket készíthetünk házilag?

Milyen kiegészítőket készíthetünk házilag?

A hobbiboltban kapható kiegészítők nemcsak díszítéshez, de divatkellékek megalkotásához is nagyszerűek. Olvasd el tippjeinket és újítsd fel a régi holmikat!